Training

Verantwoord met honden

Training is de basis voor de samenwerking tussen hond en eigenaar.

Door training leert uw hond wat gewenst gedrag is. Uw hond heeft baat bij duidelijkheid en voorspelbaarheid over zijn omgeving en de invloed van zijn gedrag op die omgeving. Door training leren we uw hond wat bepaald gedrag hem oplevert. Is dat een beloning of is dat straf?
Belonen en straffen zijn eigenlijk lastige termen, omdat iedereen een eigen beeld bij kan hebben. Binnen onze hondentrainingen wordt belonen en straffen gezien vanuit de beleving van de hond en is gebaseerd op leertheorieën vanuit de psychologie. In die context spreken we over belonen als het getoonde gedrag bekrachtigd wordt en daardoor toeneemt. Uiteraard willen we uitsluitend gewenst of beoogd gedrag belonen. Ongewenst gedrag willen we corrigeren (straffen), waardoor dat afneemt. Correct corrigeren is vaak veel moeilijker dan belonen. Correcties die verkeerd gegeven worden kunnen tot bijvoorbeeld stress, angst of agressiviteit leiden bij de hond.

Een goede training (ook wel opvoeding genoemd) begint eigenlijk al voordat u een hond in huis neemt door na te denken over verwachtingen die u van uw aanstaande hond heeft. Lees hier verder over  aankoopbegeleiding.

Bij Dog Sport Academy zijn trainingen op verschillend niveau te volgen, van beginner tot ervaren begeleider.
De allereerste training is de puppytraining. Zodra uw pup alle verplichte inentingen heeft gehad mag u samen met andere pups het veld op. Uw eigen training begint al eerder met een aantal voorbereidende theorielessen.

Na de puppytraining kunt u verder met de pubertraining. Voor veel hondeneigenaren is dit een lastige periode, waarin uw jongvolwassen hond een nieuwe wereld ontdekt onder invloed van hormonen. Deze lichaamseigen stoffen zijn nodig voor de ontwikkeling, maar hebben in deze fase tevens grote invloed op het gedrag van uw hond. Fysiek en mentaal begint uw hond te ontdekken wat het is om volwassen te worden. Hij zoekt daarbij soms grenzen op en gaat daar soms overheen. Dit kan tot enige frustratie bij u leiden, omdat het lijkt of uw hond veel van wat hij in de puppytraining heeft geleerd alweer is vergeten. Dat is gelukkig niet zo en als de hormonenstorm wat is gaan liggen zal blijken dat uw hond nog steeds alles kan wat hij heeft geleerd, maar inclusief alles wat hij heeft geleerd in deze puberfase. Het is daarom belangrijk om uw hond kalm en consequent door deze periode heen te loodsen. In de pubertraining krijgt u handvatten aangereikt om goed met uw hond te blijven communiceren. U leert u hoe u uw hond kunt begeleiden naar een stabiele volwassen fase.